Támogatásból megvalósult a mohácsi Eötvös utcai óvoda épületének energetikai korszerűsítése
2018-09-10 14:45:47

Mohács Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „TOP-3.2.1-15-BA1-2016-00006” azonosító számú „A mohácsi Eötvös utcai óvoda épületének energetikai korszerűsítése” című projekt, a Támogató 2017.05.29. napon kelt támogatási döntés szerint 55 919 937 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai költségvetési előirányzatból (támogatás intenzitás 100%).

 

A fejlesztés eredményeként az Eötvös óvoda épületének teljes épületszerkezeti felújítás valósult meg. A rosszul záródó fa nyílászárók helyett, 3-rétegű hőszigetelő üvegezésű PVC nyílászárók kerültek beépítésre. A külső határoló szerkezetekre, a homlokzati falakra, a padlásfödémre, a pincefödémre hőszigetelés került.

A projekt keretében a fűtési rendszer korszerűsítése is megvalósult. A régi elavult fűtési rendszer elbontása után új lapradiátorok kerültek beépítésre termosztatikus radiátorszeleppel. A termosztatikus radiátorszelep beépítésével a csoportszobákban, és egyéb helyiségekben a hőmérséklet a gyermekek igényeihez igazítható. A kor követelményének nem megfelelő kazán helyére kondenzációs falikazán került felszerelésre, mely rendelkezik az időjárásfüggő és időzónás szabályozással, ami fűtésköltség (földgáz) magtakarítást eredményez.

A fejlesztésnek köszönhetően az Eötvös óvoda éves energiafelhasználása és üzemeltetési költsége, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen csökken, ezáltal csökken az épülethez kapcsolódó energiaköltségek. A hőszigetelésnek és a külső nyílászárók cseréjének köszönhetően a gyermekek optimálisabb hőszigeteltségű helyiségekben játszhatnak.

A projekt fizikai befejezésének napja: 2018. szeptember 3.

 

         21 22 23 24

                                                                                25 26

                                                                                 Fejlesztés utáni állapot

 

 

Elkezdődtek a kivitelezési munkálatok
2018-06-08 14:23:24

Elkezdődtek a kivitelezési munkálatok az Eötvös Óvodában.

- A régi, rosszul záródó fa nyílászárók helyett, 3-rétegű hőszigetelő üvegezésű PVC nyílászárók kerülnek beépítésre.

- Az elavult fűtési rendszer elbontása után új lapradiátorok kerülnek beépítésre, a kazán helyére kondenzációs falikazán kerül felszerelésre.

- A külső határoló szerkezetekre, a homlokzati falakra, a padlásfödémre, a pincefödémre hőszigetelés kerül.

 

5 7 14 15

 

17 18 19 20

 

 

Mohács Város Önkormányzata 55 919 937 Ft vissza nem térítendő támogatás nyert az Eötvös utcai óvoda teljes épületszerkezeti felújítására
2017-09-12 10:28:54

A Támogató a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül ( a továbbiakban: TOP) TOP-3.2.1-15 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívást tett közzé, melyre Mohács Város Önkormányzata TOP-3.2.1-15-BA1-2016-00006 azonosító számon regisztrált, 2016.09.30. napon befogadott támogatási kérelmet nyújtott be, a TOP-3.2.1-15 felhívás szerint, amelyet a Támogató 2017.05.29. napon kelt támogatási döntés szerint támogatásban részesített. A Támogató döntése alapján Mohács Város Önkormányzata 55 919 937 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Mohács Város Önkormányzata kiemelt prioritásként kezeli a városi intézmények energiafelhasználásának racionalizálását. Ehhez kapcsolódóan az elmúlt években több önkormányzati intézmény felújítására, komplex energiahatékonysági fejlesztésére került sor pályázati források bevonásával.

A jelen projekt célkitűzése, hogy az épület éves energiafelhasználása és üzemeltetési költsége, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen csökkenjen, ezáltal csökkenjenek az épülethez kapcsolódó energiaköltségek.

A projekt tárgyát képező Eötvös utcai óvoda Mohács belvárosában az Eötvös utca 26. szám alatt található. Az épület külső határoló szerkezetei nem felelnek meg a hőtechnikai követelményeknek, az elavult fűtési rendszerrel együtt igen magas energiafelhasználást és energiaköltséget eredményeznek.

A projekt során teljes épületszerkezeti felújítás valósul meg. A rosszul záródó fa nyílászárók helyett, 3-rétegű hőszigetelő üvegezésű PVC nyílászárók kerülnek beépítésre. A külső határoló szerkezeteknél, valamint a homlokzati falaknál 16 cm, a padlásfödémnél 30 cm kőzetgyapot, a pincefödémnél 16 cm expandált polisztirol keményhab hőszigetelés kerül felragasztásra.

A fűtési rendszer korszerűsítése során az összes meglévő hőleadót, vezetékhálózatot, kazánokat, szivattyúk elbontás után, új konvektorlemezes acéllemez lapradiátorok kerülnek beépítésre termosztatikus radiátorszeleppel. A meglévő kazánok helyére 35 kW névleges fűtési teljesítményű kondenzációs falikazán kerül felszerelésre. Új fűtési elosztó hálózatot építünk ki. A fűtési keringtető szivattyúk fordulatszám szabályozottak lesznek. A fűtési rendszert időjárásfüggő szabályozással tervezzük, mely alkalmas lesz program szerinti csökkentett fűtés alkalmazására.

A projekt keretében projektarányos akadálymentesítés valósul meg a rehabilitációs szakmérnök ajánlásainak megfelelően, az egyetemes tervezés szempontjainak figyelembe vételével.

 

       1 2 3 4

        Fejlesztés előtti állapot